Ne propunem sa discutam in articolul de saptamana aceasta despre modificarile aduse de Ordonanta de Urgenta 24/31.03.2017, privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie şi pentru modificarea unor acte normative si Ordinul 895/16.06.2017, pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2017 a operatorilor economici, precum şi pentru reglementarea unor aspecte contabile.

Astfel, prin OUG 24/31.03.2017 se modifica definitia certificatelor verzi – titlu ce atesta producerea din surse regenerabile de energie a unei cantitati de energie electrica. Certificatul se poate tranzactiona, distinct de cantitatea de energie electrica pe care acesta o reprezinta, pe o piata organizata, in conditiile legii. Certificatul verde nu este un instrument financiar, in sensul ca se precizeaza clar excluderea din instrumente financiare. Deasemenea, se adauga faptul ca certificatele verzi emise dupa data intrarii in vigoare a OUG 24 dobandesc valoare doar la data tranzactionarii, iar cele emise anterior urmeaza regimul stabilit de legislatia in vigoare la momentul emiterii acestora.

Urmeaza apoi aparatia Ordinului 895 in 16.06.2017, care reglementeaza din punct de vedere contabil monografia aplicabila, aducand astfel clarificari despre cum tratam contabil “dobandesc valoare doar la tranzactionare”.

Una dintre problemele producatorilor de energie din surse regenerabile a fost si este tranzactionarea certificatelor verzi, asta deoarece in contul de profit si pierdere cifrele aratau foarte bine (certificatele verzi recunoscandu-se la data acordarii, fara a genera o intrare de numerar), in timp ce cash flow-ul arata deficit, producatorii fiind nevoiti sa finanteze cheltuiala cu impozitul pe profit din surse externe.
Redam mai jos monografia contabila stabilita de Ordinul 1802/2014, analizand inainte si dupa modificari:

 


Ce se intampla cu certificate verzi existente in soldul contului 507?
Ordinul precizeaza ca certificatele verzi evidentiate in contul 507 – Certificate verzi primite la data de 01 Aprilie 2017 au tratamentul contabil prevazut pana la intrarea in vigoare a prevederilor OUG 24/31.03.2017.

Ce se intampla cu certificate verzi amanate la tranzactionare existente in soludul contului 266, respectiv 472?
In ceea ce priveste certificatele verzi amanate si existente in soldul contului 266- Certificate verzi amanate, respectiv 472- Venituri inregistrate in avans/analitic distinct, se vor evidentia numeric in debitul contului 804- Certificate verzi şi concomitent se efectueaza operatiunea de stornare a contravalorii acestora (articol contabil 472- Venituri inregistrate in avans/analitic distinct = 266- Certificate verzi amanate).

In concluzie, incepand cu data de 01 Aprilie 2017, inregistrarea in contabilitate a certificatelor verzi va dobandi valoare doar la momentul tranzactionarii acestora, astfel impactul asupra rezultatului contabil si fiscal se va corela cu incasarea pretului de vanzare, eliminand in acest fel sarcina finantarii suplimentare a cheltuielii cu impozitul pe profit, pe care producatorii de energie din surse regenerabile o realizau.

NO COMMENTS