Ministerul Finantelor a publicat in 8 martie 2018 proiectul Declaratiei Unice prin care contribuabilii din sase categorii vor depune un singur formular la Fisc, iar Guvernul a adoptat in sedinta de joi, 15 martie 2018 acest proiect de Ordonanta de Urgenta privind declaratia unica pentru plata contributiilor.

Pana la publicarea in Monitorul Oficial sa retinem ideile de baza:

Faimoasa D600

Prin asa-numita revolutie fiscala, in functie de anumite praguri de venit, PFA si alte persoane fizice cu venituri pe cont propriu au fost puse sa declare la ANAF si apoi sa plateasca in anul 2018 contributii sociale la nivelul veniturilor de anul trecut, in loc sa faca o estimare noua, cum era inainte.

Termenul de depunere a declaratiei 600 pentru CAS si CASS era 31 ianuarie 2018, dar pana la urma, s-a amanat  termenul pana pe 15 aprilie 2018.

Ca atare, cand dorim sa depunem D600, indiferent de numarul activitatilor desfasurate in 2018 si de nivelul venitului realizat in 2018, se analizeaza venitul obtinut in 2017 si cand acesta este cel putin egal cu plafonul minim, CAS (25%) se datoreaza la un venit ales cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara (1.900 lei lunar in anul 2018), iar CASS (10%) se datoreaza la salariul de baza minim brut pe tara.

Formularul 600 se depune doar de catre persoanele care realizeaza venituri cel putin egale cu plafoanele minime mentionate. Persoanele fizice care obtin venituri sub plafon nu au obligatia depunerii declaratiei, dar pot opta pentru depunerea acesteia in vederea asigurarii in sistemele sociale.

Aceste prevederi au creat confuzie in randul contribuabililor, revoltati de faptul ca trebuie sa plateasca contributii sociale la venituri pe care nu stiau daca le vor mai obtine in anul 2018. Confuzia domnea si la ghiseele ANAF, unde functionarii nu stiau exact cine si cum trebuia sa depuna formularul 600.

Si in aceste conditii, peste 77.400 de persoane au apucat sa depuna formularul 600 pana in prezent, conform datelor oficiale ale Ministerului Finantelor Publice de la data de 2 martie 2018.

Noua Declaratie Unica

Potrivit prezentarii MFP si unui comunicat de presa ANAF, noua declaratie unica care va fi depusa de PFA si alte persoane fizice cu venituri va inlocui 7 formulare actuale:

 • D200-veniturile realizate din Romania
 • D201-veniturile realizate din strainatate
 • D220-venitul estimat/norma de venit
 • D221-norme de venit-agricultura
 • D600-venitul baza pentru CAS
 • D604 -stabilire CASS persoane fara venit
 • D605 -stopare CASS  persoane fara venit

Termenul unic de plata va fi 15 martie anul urmator pentru anul precedent (o singura scadenta, in loc de cinci) cu posibilitatea de a face plati oricand in cursul anului pana la termenul scadent, de 15 martie, inclusiv.

In 2018, Declaratia Unica se depune pana pe 15 iulie.

Prin ordonanta de urgenta se trece de la impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii stabilite de catre organul fiscal, la un sistem de autoimpunere in care impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii pentru anul curent se stabilesc prin Declaratia unica de catre contribuabil.

Referitor la contributiile sociale, obligatiile de plata curente se determina prin estimarea venitului ce urmeaza a se realiza in anul curent din activitati independente si drepturi de proprietate intelectuala, in cazul contributiilor pentru pensii, iar in cazul contributiilor pentru sanatate, se estimeaza, pentru anul in curs veniturile realizate din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, agricultura, silvicultura, piscicultura, asocieri cu persoane juridice, investitii si alte surse.

Contributia pentru pensii reprezinta 25% dintr-un venit ales de contribuabil cel putin egal cu 22.800 lei, pentru anul 2018 (12 salarii de baza minime brute pe tara).

Contributia pentru sanatate reprezinta 10% din 22.800 lei, pentru anul 2018 (12 salarii de baza minime brute pe tara).

Impozitul pe venit reprezinta 10% din baza impozabila (venitul estimat) in functie de tipul de venit.

Contribuabilul care plateste venituri din drepturi de proprietate intelectuala, asocieri cu persoane juridice, arenda si asocieri cu persoane juridice va stabili, declara si plati impozitul pe venit, CAS si CASS prin retinere la sursa la momentul platii venitului. Retinerea la sursa nu se aplica daca venitul estimat pentru fiecare sursa de venit este mai mic decat 22.800 lei, pentru anul 2018 (12 salarii de baza minime brute pe tara).

Retinerea la sursa a impozitului pe venit cu impunere finala se mentine si pentru veniturile obtinute din dividende, dobanzi, lichidarea unei persoane juridice, premii si jocuri de noroc si alte surse.

Sfera veniturilor din activitati independente a fost revizuita in sensul excluderii veniturilor din proprietate intelectuala si tratarii acestora, in mod distinct, ca si o categorie de venituri de sine statatoare pentru care se aplica in continuare metoda retinerii la sursa.

Prin introducerea acestor modificari se simplifica modul de stabilire a impozitului pe venit si se elimina emiterea de catre ANAF a deciziilor de impunere pentru platile anticipate.

Bonificatii pentru achitarea integrala a obligatiilor

Actul normativ introduce, pentru 2018, posibilitatea reducerii obligatiilor fiscale anuale – impozit pe venit, CAS, CASS – prin acordarea unor bonificatii, astfel:

 1. a) 5% daca Declaratia Unica se depune pana la 15 iulie 2018 prin mijloace electronice (SPV, spaţiul privat virtual), iar obligatiile fiscale sunt achitate integral pana la 15 martie 2019;
 2. b) 5% daca obligatiile fiscale sunt achitate integral pana la 15 decembrie 2018.

Bonificatiile diminueaza obligatia fiscala anuala estimata, platita. Daca sunt indeplinite cumulativ conditiile mentionate, bonificatia acordata va fi de 10%.

Dintre declaratiile Ministrului Finantelor Publice date la sfarsitul sedintei de Guvern:  

 • Cei care au depus deja formularul 600 trebuie sa depuna si Declaratia unica;
 • Am mers pe principiul ca ceea ce deja exista la nivelul ANAF-ului ca si informatie sa nu fie solicitat inca odata unui contribuabil;
 • Este vorba despre simplificare, despre trecerea la un nou sistem-depunere nu pe hartie ci online, un mecanism de a stimula contribuabilii sa depuna aceasta declaratie unica in sistemul online si pentru acest lucru acordam o reducere cu 5% a obligatiilor de plata fata de stat-impozit pe venit si contributii;
 • Mai mult, daca se face o plata anticipata pentru veniturile estimate pana la 15 decembrie mai sunt inca 5% reducere pentru aceasta plata anticipata;
 • Un contribuabil poate avea in total reducere de 10% pentru obligatiile fata de stat;
 • Se poate merge chiar si pe un estimat de zero pentru anul curent, dar contribuabilul nu se mai poate bucura de reducerea pentru plata anticipata;
 • Fiecare birou al fiscului la nivel judetean va avea o structura cu obligatia de a indruma fiecare contribuabil care are inca intrebari fata de acest mecanism;
 • La nivelul fiecarui Consiliu local se va desemna o persoana pentru acest scop, iar la nivel de judet se face o pregatire cu acesti responsabili;
 • Noul termen pentru depunerea declaratie iulie este 15 iulie, acel termen de 25 martie a disparut;
 • Vom pune la dispozitia contribuabilul formatul inteligent al declaratiei in luna mai.

 

NO COMMENTS