Prin Ordinul 409/2017 s-au introdus noi modificari in impozitarea veniturilor salariale din activitatea de creare de programe pentru calculator. Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 468/22.06.2017 si va deveni aplicabil incepand cu 01.07.2017.

Principala modificare introdusa de Ordinul 409/2017 consta in eliminarea sintagmei ‘produs final’ introdusa anerior, revenindu-se astfel la ‘aria de aplicabilitate stabilita in decembrie 2016’ , asa cum precizeaza Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Augustin Jianu intr-o declaratie detaliata preluata de  AGERPRES.

Redam mai jos alte trei modificari esentiale cuprinse in Ordin:

 1. Reformularea listei de conditii care califica angajatii pentru scutirea de impozit pe venit si anume:
 • Art. 1 punctul d) angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinata comercializarii;

Diferenta fata de formularea precedenta a acestei conditii este reprezentata de caracteristica pe care trebuie sa o indeplineasca activitatea de creare de programe, respectiv aceea de a fi destinată comercializării.

 • Art. 1 punctul e) veniturile anuale prevazute la lit. d) au o valoare de cel putin echivalentul in lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.

Se reintroduce, deci, o limita minima a cuantumului venitului lunar realizat de fiecare angajat care deruleaza activitate de creare programe calculator, insa de aceasta data limita este stabilita in euro si nu in dolari (asa cum se stipula in variantele anterioare celei din ianuarie 2017 ale aceluiasi Ordin).

Aceasta inseamna ca, incepand cu 01.07.2017, companiile care nu au realizat minim 10.000 Euro venit per angajat programator, nu isi mai pot incadra salariatii programatori in listele de beneficiari ai scutirii de impozit pe venit.

Prevederea poate determina tensiuni si miscari de personal in cadrul companiilor pentru care eliminarea – in ianuarie 2017 – a limitei de 10.000 dolari a avut si inca are un rol esential in a se califica pentru exceptarea de la impozitul pe venit.

 1. Redefinirea activitatii de creare de programe pentru calculator, practic o revenire la formularea din varianta 2015 a aceluiasi Ordin, renuntandu-se la sintagma – limitativa, de altfel – introdusa in ianuarie 2017.

Articolul din Ordin are – in aceasta varianta – urmatorul continut:

 Art. 2 – Activitatea de creare de programe pentru calculator, in sensul prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, reprezinta prestarea efectiva a uneia dintre activitatile de creare de programe pentru calculator corespunzatoare ocupatiilor specifice mentionate in anexa.

 1. Modificarea care intervine in art. 4 al Ordinului, precizeaza:

Art. 4 – Scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, prevazuta la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica lunar numai pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, obţinute din desfasurarea unei activitati de creare de programe pentru calculator, in baza unui contract individual de munca, indiferent de momentul angajarii persoanei care beneficiaza de scutire, si fara a fi conditionata de contributia acesteia la realizarea plafonului minim de venit prevazut la art. 1 alin. (1) lit. e).

Este in fapt o revenire la prevederea existenta in formularea 2016.

Celelalte prevederi ale Ordinului raman nemodificate, mai exact:

 • codurile CAEN ale operatorilor economici care beneficiaza de prevederile prezentului Ordin; 5821, 5829, 6201, 6202, 6209;
 • mentiunea referitoare la exceptarea societatilor nou infiintate de la indeplinirea conditiei de a fi inregistrat venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinata comercializarii pentru anul infiintarii si pentru anul fiscal urmator;
 • mentiunea referitoare la exceptarea societatilor reorganizate de la indeplinirea conditiei de a fi inregistrat venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinata comercializarii pentru anul in care s-a produs operatiunea de reorganizare;
 • aplicarea scutirii de taxe exclusiv in cazul angajatilor cu contract individual de munca, fara limitari in ceea ce priveste tipul contractului individual de munca sau norma de lucru;
 • aplicarea scutirii de taxe si angajatilor companiilor de pe teritoriul Romaniei cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene ale caror diplome sunt echivalate in Romania conform legii;
 • documentele justificative care se au in vedere pentru sustinerea scutirii de taxe;
 • obligatia de a intocmi stat de plata separat pentru angajatii care beneficiaza de scutirea de impozit;
 • responsabilitatea care ii revine angajatorului de a incadra angajatii in lista de scutiri;
 • anexa cu lista exacta de ocupatii care beneficiaza de aceste scutiri, respectiv: administrator baze de date; analist; inginer de sistem in informatica; inginer de sistem software; manager de proiect informatic; programator; proiectant de sisteme informatice; programator de sistem informatic, cu descrierea principalelor activitati derulate de fiecare dintre acestia;
 • se mentine si in aceasta varianta a Ordinului renuntarea la lista cuprinzand specializarile care ar fi trebuit mentionate pe diplomele de studii ale agajatilor din acest domeniu, permitand astfel oricarui absolvent de studii superioare care desfasoara activitate de creare programe pentru calculator sa beneficieze de scutirea de impozit pe venit.

Textul actual al Ordinului, dar si evolutia acestuia pe parcursul celor cinci variante publicate din anul 2004 si pana in prezent, incluzand si evidentierea modificarilor, il gasiti aici.

Retinem – in incheiere – intentia de a introduce scutirea de la plata impozitului pe venit si pentru programatorii cu studii medii, incepand cu 01.01.2018 asa cum apare in declaratia dlui. Ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale Augustin Jianu**.

 

*‘’La ora actuală, există facilități acordate programatorilor încă din 2004. Singurul lucru pe care îl aduce nou acest Ordin ce va intra în vigoare de la 1 iulie 2017 este că rezolvă o problemă: în decembrie 2016, guvernul tehnocrat a modificat acest Ordin prin introducerea Start-Up-urilor la aplicarea acestor facilități. Numai că, în egală măsură, s-a introdus în acest Ordin o sintagmă de tipul ‘Produs final’ și practic numai companiile care pot dovedi că produc și realizează un produs final software beneficiază de această scutire, ceea ce arunca în aer piața de outsourcing și companiile care produc software la comandă pentru piețele globale. Noi, ce am încercat să facem și cred că am și reușit, a fost să revenim asupra acestei exprimări de ‘Produs final’, să o eliminăm pentru a permite, în continuare, companiilor din România care produc software la comandă să beneficieze de această facilitate. Practic, s-a revenit asupra ariei de aplicabilitate stabilită în decembrie 2016’’

**‘’Conform Programului de guvernare, va trebui să extindem acest Ordin și pentru programatorii cu studii medii. Ordinul ar urma să fie emis anul acesta, în trimestrul IV, cu aplicare de la 1 ianuarie 2018’’.

 

NO COMMENTS